HTML

Nemcsak kenyérrel él az ember...

Életről és halálról, tudományról és áltudományról, hitről és hitetlenségről, Bibliáról és mindennapi kenyérről, Krisztus-követésről és hamis vallásokról, apológiáról és teremtésvédelemről, örömről és bánatról, könyvekről és filmekről, és még sok apró-cseprő dologról...

Friss topikok

  • Varga Zoltan: tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyam... (2021.06.02. 09:37) Az Úr közel!
  • Varga Zoltan: tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyam... (2021.06.02. 09:36) A betlehemi csillag nyomában

Linkblog

Archívum

Egy eltűnt sütemény nyomában

2012.12.15. 19:19 Agapé

Káprázatos hangulat tanúi lehetünk Marcel Proust „Az eltűnt idő nyomában” című regényében. A regény leghíresebb jelenete, mely emlék magának a regény írásának is kezdetéül szolgált, az a részlet, melyben az elbeszélő egy Madeleine süteményt merít a teájába és a sütemény íze felidézi a Combray-ben töltött gyermekévek ízét és hangulatát, ahogyan arról ír, hogy milyen amikor tea mellett a szájába vesz egy „petites madeleines”-t:


madeleine süti.jpg

 

„A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta, éppúgy, mint a szerelem, s mint hogyha csak megtöltött volna valami értékes eszenciával: jobban mondva, az eszencia nem bennem volt, én voltam az.”  (Fordította: Gyergyai Albert)

   A Madeleine eredeti francia receptje:

5 tojás
250 g cukor
5 g vanília

60 g méz

120 g tej

400 g liszt

20 g élesztő

400 g felmelegített vaj

1 db citrom.

Az alaposan megmosott citrom héját reszeljük le. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét egyelőre tegyük félre, a sárgáját pedig öntsük egy keverőtálba. Adjuk a tojássárgájához a porcukrot, és keverjük habosra. Egy kis edényben, lassú tűzön olvasszuk fel a vajat, és ezt is keverjük a cukros tojássárgájához, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, apránként a lisztet és szétmorzsolt élesztőt. Keverjük jól össze. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A félretett tojásfehérjéket verjük habbá, majd óvatosan forgassuk az előző keverékhez. Vékonyan vajazzuk ki a madeleine-formát (ha szilikon, akkor nem szükséges), és nyomózsákkal töltsük meg a formát. Tegyük előmelegített sütőbe, és 8–10 percen át süssük aranybarnára.

Jó étvágyat!  

Szólj hozzá!

Címkék: emlékek tea recept sütemény Marcel Proust Madeleine

A bejegyzés trackback címe:

https://nemcsakkenyerrel.blog.hu/api/trackback/id/tr894967011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása